Zelfdoding

29-zelfdodingDenk je er over na om een eind aan je leven te maken? Het idee dat je ‘eruit kunt stappen’ kan zelfs kracht geven. Erover denken is bij de meeste mensen nog ver weg van werkelijk zelfmoord plegen. Toch kan de wanhoop erg groot worden. Vaak zul je dan last hebben van depressie. Dit kan ontstaan als het niet meer lukt om met je gevoelens om te gaan. Zelfmoordgedachten komen dan vaker voor.

De meeste mensen die zelfmoord hebben overleefd, zeggen dat ze helemaal niet dood wilden. Ze wilden gewoon een eind aan de pijn of aan hun problemen maken.

Zet de stap: ga met iemand praten. Het kan geweldig opluchten om met iemand te praten. Over wat je voelt en wat er allemaal gebeurt in jouw leven.

Zoek iemand uit: misschien iemand in je familie, een vriend of vriendin of iemand op school. Op de meeste scholen werken speciale mensen hiervoor, zoals een schoolmaatschappelijk werker, een leerlingbegeleider of een mentor bijvoorbeeld. Of je kiest een aardige leraar of lerares. Het kan ook al een beetje helpen om voor jezelf op te schrijven wat je voelt.

Je kunt natuurlijk ook iemand bellen.

Besef dat er altijd hulp voor jou is. Er zijn talloze instellingen waar mensen werken die je kunnen leren hoe je kan omgaan met problemen. Hulp vragen is niet voor iedereen even makkelijk. Het is serieus moedig én slim om hulp te vragen.

Je bent niet de enige. In het leven kan niemand alle moeilijkheden helemaal alleen oplossen. En dat hoeft ook echt niet. Bovendien ben je niet de enige in wat je nu doormaakt.

Advertenties