Safe Sex

SeksVeilige seks, toch wel belangrijk… Natuurlijk gebeurt het soms ineens, zomaar, te snel, zonder dat je wist wat je moest doen. Daarom is het wel handig om voorbereid te zijn.

Safe sex: condooms en een paar dingen die je moet weten. Als je condooms hebt en een paar dingen in de gaten houdt, zit je al een stuk safer. Net als oversteken: als je dat met je ogen open doet, dan lukt dat ook veel beter.

Hoe gebruik je een condoom? Kijk onderaan de Seks pagina, daar staat alles over je condoom. Tip: oefen eerst zelf met het omdoen van condooms.

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) worden door verschillende vormen van contact overgedragen van de ene persoon op de andere. Ze worden ook wel geslachtsziekten genoemd.

Sperma-bloedcontact: bijvoorbeeld als je sperma doorslikt. Sperma in je maag is niet het probleem. Sperma moet eerst door je mond en je slokdarm heen en juist daar kun je vaak kleine wondjes hebben. Daardoor kan er sperma-bloedcontact ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je ontstoken tandvlees hebt. Of een ander wondje in je mond. Als degene die in jouw mond is klaargekomen een SOA heeft, dan bestaat de kans dat die SOA op jou wordt overgedragen door sperma-bloedcontact. En bij droogneuken is het beter om geen sperma tegen iemands anus te laten komen.

Voorvocht-bloedcontact: dat komt op hetzelfde neer als sperma-bloedcontact. Al is de kans kleiner, ook in voorvocht kan het virus aanwezig zijn wanneer iemand een SOA heeft. Voor pijpen en neuken geldt dus: even erin en eruit kan net zo goed onveilig zijn.

Bloed-bloedcontact: bijvoorbeeld wanneer je allebei een wondje hebt dat niet dicht is. Bijvoorbeeld als je allebei gesprongen lippen hebt of de ene heeft een koortslip en de ander heeft gesprongen lippen. Bloed-bloedcontact kan op meerdere manieren plaatsvinden. Een van de redenen waarom medisch personeel rubberen handschoenen draagt. Als je een wondje hebt aan je vinger, moet je dus niet gaan vingeren met blote vingers.

Ontstoken tandvlees, heb ik dat? – Als je je tanden snel en slordig poetst, blijven er vaak etensrestjes tussen je tanden. Doordat er dan tandplak ontstaat, kan je tandvlees ontstoken raken. Soms zie je dat er wat bloed in je mond komt als je toevallig tegen dat ontstoken tandvlees aan tikt. Dus als je rustig en regelmatig poetst, flost en (echte) tandenstokers gebruikt, dan blijft je mond gezond. Heb je geen wondjes in je mond en slik je sperma niet door, dan is de kans op een SOA klein. Weet je het niet zeker, dan moet je iemand niet in je mond laten klaarkomen.

Via speeksel – Er zijn ook SOA’s die je kunt krijgen door zoenen, bijvoorbeeld herpes. Een koortslip is ook een vorm van herpes. En als je een koortslip hebt, kun je herpes overdragen op degene die jij pijpt. Die krijgt dan ‘herpes genitalis’. Een andere SOA die je door speekselcontact kunt krijgen is Hepatitis B. Het enige dat goed helpt tegen Hepatitis is een vaccinatie. Die vaccinaties krijgen gays trouwens gratis, bij de GGD. ↓

Ga nu naar manofmietje.nl

SOA opgelopen? Ga naar je huisarts of naar de GGD. Je huisarts is verplicht om dit geheim te houden dus je hoeft niet bang te zijn dat je arts naar je ouders gaat bellen over jouw SOA. De dokter helpt je bij je genezing. Als je te lang wacht, bestaat de kans dat het erger wordt en dat is nooit goed.

Als je niet naar de huisarts wilt – Dan kun je ook naar een anonieme testlocatie gaan, van een GGD bij jou in de buurt.

Bij twijfel, niet stilzitten – Als je twijfelt over of je wel of niet een SOA hebt, blijf dan niet stilzitten. Bel bijvoorbeeld een infolijn, zoals:

Lees hier meer over veilig vrijen

→ Expreszo
→ ManTotMan
→ SoaAids-man-met-man

Paniek? – Als je dit allemaal leest, denk je misschien: iewk, voor mij dus geen seks! Dat is een beetje overdreven. Je kunt zelf van alles doen om veilig te vrijen. Gebruik bijvoorbeeld condooms. En eerlijk zijn tegen jezelf en tegen elkaar, dat helpt een heleboel. Je kunt je ook allebei laten testen dan weet je zeker hoe het zit. En gaat er een keer iets mis, raak dan vooral niet in paniek.

hijzalhetwelweten
Durf Nee te zeggen tegen onveilige seks

Durf Nee te zeggen tegen onveilige seks – Veel jonge jongens denken dat hun partner wel zal weten of het veilig moet of niet. Hun oudere partner realiseert zich dat niet altijd. Als je nieuw bent in de homowereld is dat allemaal erg spannend en opwindend. Het kan dan lastig zijn om Nee te zeggen tegen onveilige seks. Maar Nee zeggen tegen onveilige seks is wel beter!

Terug naar ↑ boven

Advertenties