Natuurlijk

23-natuurlijkGeen enkele diersoort is puur hetero. Vaak wordt gedacht dat homoseksualiteit alleen bij mensen voorkomt. De Amerikaanse bioloog Bruce Bagemihl publiceerde in 2004 een dik boek dat het homoseksuele gedrag van meer dan 470 diersoorten in kaart brengt. Hij beschrijft mannelijke giraffen die als voorspel hun lange nekken liefdevol om elkaar kronkelen, en stoere leeuwen die elkaar bestijgen. En mannelijke orang-oetans die elkaar oraal bevredigen, zeekoeien die zich in homo-erotische orgiën storten, vampiervleermuizen die erecties krijgen als ze elkaar verzorgen en lesbische zeemeeuwen die samen eieren uitbroeden. Zelfs egels, struisvogels, hagedissen, forellen en fruitvliegjes gaan wel eens met de eigen sekse in de weer. En het zijn geen eenmalige uitspattingen. Bij alle dieren die Bagemihl beschrijft is homoseksueel gedrag regelmatig waargenomen.

Natuurlijk is homoseksualiteit natuurlijk. Seksuele oriëntatie ontstaat hoogstwaarschijnlijk in de embryonale ontwikkeling. Dus in de ontwikkelingsfase van bevruchte eicel tot baby. Homoseksualiteit heeft altijd bestaan. Je kunt niet zomaar zeggen dat dit iets onnatuurlijks is, alleen maar omdat door homoseks geen nakomelingen ontstaan.

Hetero-egocentrisme. Egocentrisme betekent jezelf als middelpunt van alles zien. Sommige hetero’s kunnen alleen naar homoseksualiteit kijken vanuit zichzelf. Dus alsof de combinatie man+vrouw de enige “normale” is. Vanuit hetero-egocentrisme wordt vaak gezegd dat de natuur het zo bedoeld heeft en dat homoseksualiteit dus onnatuurlijk en verkeerd is.

Mensen oordelen, de natuur doet dat niet. Sommige mensen zullen altijd wel een reden vinden om homoseksualiteit af te keuren. In de natuur is in ieder geval alles mogelijk. Er zijn dieren die man en vrouw tegelijk zijn, dieren die van geslacht veranderen, dieren die masturberen, biseksuele dieren en dieren die doen alsof ze van het andere geslacht zijn. Eén ding is opvallend: geen enkel dier keurt homoseksueel gedrag af. Seks met soortgenoten van hetzelfde geslacht is volledig geaccepteerd. De natuur oordeelt niet. In het oordelen is de mens wél uniek. Misschien is dat pas echt onnatuurlijk.

Advertenties