Coming out

Coming outComing-out: je komt ervoor uit dat je op jongens valt. Op een dag wil je het niet meer geheim houden. Je hebt er genoeg van om je steeds te verstoppen achter een smoesje. Je wilt gewoon kunnen zijn wie je bent. Net als iedereen dat wil. En je wilt over jongens praten die je leuk vindt. Of gewoon de vragen stellen die in je opkomen.

Iedereen op zijn eigen manier. De meeste jongeren vertellen het eerst aan een goede vriend of vriendin. En daarna aan hun ouder(s). Dat is niet zo raar. Je moet op iemand terug kunnen vallen, als het thuis anders loopt dan je verwachtte. En eerst een keer ‘oefenen’ kan ook best handig zijn. Bovendien geeft een positieve reactie van een vriend(in) je gelijk meer zelfvertrouwen. Iedereen vindt de manier die het best bij hem past.

Twee tips

  1. Is degene die je ‘het’ als eerste vertelt ook de jongen op wie je verliefd bent? Dat kun je beter niet doen. Je hoopt dan eigenlijk dat hij ook op jou is, of niet? Je riskeert op deze manier een dubbele teleurstelling. Bijvoorbeeld: hij vindt je leuk maar is niet verliefd. Of: hij schrikt en zegt dat hij je niet meer wil zien. Au!
  2. Denk er eerst over na. Niet te lang, maar wel even. ‘Hoe ga ik het aanpakken’. En blijf rustig. Geef anderen de tijd om relaxt te reageren. Vooral ouders moeten vaak eerst nog even wennen aan het idee.

 

Het valt eigenlijk best mee! De meesten zeggen dat het achteraf heel erg meevalt. Soms verlies je één of een paar vrienden. Jammer, het leven gaat door. En waren het dan wel echte vrienden eigenlijk? Jij bent dezelfde persoon als voordat je het vertelde. Als mensen dat snappen, blijkt er vaak niet veel aan de hand te zijn.

Lees coming-out verhalen van andere jongens

Advertenties