Boeken

37-boekenJeugdboeken voor homo-jongens

(gesorteerd op achternaam van de schrijver)

Boekhandels

Jaques Brooijmans – Spinsels van een kater
2004, 13+

Geschreven vanuit het perspectief van Bram, een jonge kater. Als zijn mensenfamilie op vakantie gaat, komen twee jongens op het huis passen en er speelt zich voor de verbaasde kattenogen een ontluikende liefde af. En als de katten elkaar uitschelden, krijgt Bram, die niet erg macho is, te horen dat hij ‘homo’ is. Bram kent dat woord niet.

Jaques Brooijmans – Tweesprong
2002

Als Irene verliefd wordt op Marc, maakt zij het hem moeilijk. Want hij is gek op haar, maar eigenlijk verliefd op haar broer Ronald. Marc en Irene krijgen een hechte band, maar daardoor maakt ook Ronald een groter deel van zijn leven uit. Het moment waarop ze allen hun eigen waarheid onder ogen moeten zien, nadert.

Jaques Brooijmans – De vijfde jongen
2005 15+

In ‘De vijfde jongen’ zien we de liefdes en belevenissen van Rachid, zijn zus Benazir (van Marokkaanse afkomst) en een Nederlandse jongen, Cas: hun leven wordt mede bepaald door familie en soms dubieuze vriendengroepen met eigen waarden en tradities.

Marian Hoefnagel – Hey Russell, een bijzondere vriendschap
2007

heyrussel-leveledVriendschap met een homo niet cool? Hey Russel, Een bijzondere vriendschap gaat over Russel, een Antilliaanse jongen van 15 uit Rotterdam, die bevriend raakt met de Hollandse jongen Jim. Als Russel vermoedt dat Jim homo is, staat hij voor een dilemma – Kiest hij voor de vriendschap met Jim of bezwijkt hij voor de druk van de mensen om hem heen, bang niet meer cool te zijn? – Leesboek over homoseksualiteit: korte zinnen, geen moeilijke woorden, voor jongeren van 12 tot 18 jaar.

Aidan Chambers – Niets is wat het lijkt
2000

17-jarige Engelse jongen leert in Amsterdam zichzelf en zijn verleden kennen. Prachtig jeugdboek met boeiend beeld van Nederland.

Aidan Cambers – De tolbrug
2004 15+

Peter, moe na zijn eindexamen, wil weg van ouders, school en vriendin, en neemt een vakantiebaan als brugwachter bij een stille tolbrug. Die rust wordt verstoord als ’s nachts een mysterieuze jongen zijn huisje binnensluipt.

Aidan Chambers – Je moet dansen op mijn graf
14+

Prachtig (jeugd) boek over twee jongens en hun intense liefde. Hal’s vriend Barry verongelukt op zijn motor. Hal wordt gearresteerd, dansend op Barry’s graf; bij de politie zwijgt hij, maar in een schriftje onthult hij beetje bij beetje hun grootse zomerliefde.

Pieter van Cleef – Stoere jongens, slappe handjes
2001

Terwijl homo’s in strips vaak verhulde bijrollen spelen, spelen ze in dit grappige homostripboek de hoofdrol: hoe ga je als jongen om met coming-out, uiterlijk, uitgaan, vriendschap, sex? Is het toilet van een homokroeg meteen een darkroom? Moet je een jurk aantrekken als je uitgaat in een homodisco? Zijn alle homo’s kapper of musicalster: prangende vragen waar elke jonge homo puber mee worstelt.

Robin David – Hou je van blauwe ogen 

Rachid is zestien, Marokkaan en houdt van tekenen, zwemmen en jongens. Dat laatste verbergt hij angstvallig voor zijn omgeving. Dat wordt alleen maar erger wanneer hij op een dag Pieter ontmoet. Na een aarzelende start worden ze over hun oren verliefd op elkaar. Pieter wil zijn geluk van de daken schreeuwen, maar Rachid is bang voor de reacties van zijn familie. Hij moet trouwen met een meisje uit zijn eigen cultuur, zo weet hij. De afstand en spanning tussen de jongens groeit en een breuk lijkt onvermijdelijk. Tot Pieter op een avond de stoute schoenen aantrekt en Rachids vader belt.
Een leuk, soms wat oppervlakkig, maar toegankelijk boek over de opbloeiende liefde tussen twee heel gewone jongens.

Martine Delfos – Verliefd is verliefd
2002 10+

verliefdisverliefd-leveledEen jongen en een meisje die van elkaar houden, willen graag bij elkaar zijn, alles van elkaar weten en samen leuke dingen doen. Ze willen ook handje in handje lopen en knuffelen en vrijen. Een jongen die van een jongen houdt of een meisje dat van een meisje houd, wil hetzelfde. Veel mensen vinden dat niet gewoon, zelfs een beetje nep. Dit boek gaat over homoseksualiteit, over het anders voelen, de rol van het geloof, de reactie van de omgeving en hoe je tot wederzijdse acceptatie kan komen.

Dan Hüjer & Gunilla Kvarnström – Het kleine piemelboek
2003 Basisschool

Jongens doen wel stoer, maar enge vragen stellen – ho maar. Op vrolijke wijze en met grappige illustraties kom je alles te weten over de piemel: fabeltjes rond de piemel, over rechte en kromme piemels, piemels met/zonder haar, historische piemels, zaadlozingen en erecties, de anatomie van dit belangrijke orgaan, en meer.

Martine Delfos – Blijf van me af! – Over seksueel misbruik bij jongens
2001

Therapeutisch voorleesverhaal voor jongens van 6+ die te maken hebben met seksueel misbruik. Peter weet niet hoe hij dat vervelende gedoe van zijn stiefvader moet stoppen. De schoolarts gaat hem daarbij helpen. Dit boek is een hulp bij het uitleggen en bespreekbaar maken van het probleem.

Stichting Dito! – Dito! Over jongens & jongens, meiden & meiden en gemixt
2003 EUR 1,00 Website: Dito-online.nl

Je bent jong en beseft dat je als jongen verliefd wordt op een andere jongen. Of als meisje op een ander meisje. De liefde is al ingewikkeld genoeg en nu ben je misschien nog homoseksueel ook! Van de eerste vlinders, coming out en relaties tot soa en handige adressen, het staat er allemaal in. Een informatief en leuk boekje voor een klein prijsje!

out-leveledSanderijn van der Doef & Bas Maliepaard – Out! alles over homoseksualiteit 

Eerste informatieve boek voor homojongeren (en twijfelaars)!

Garrett Freymann-Weyr – Hartslag
2003 13+

Ellen, een meisje van veertien, is dol op haar oudere broer Link en op zijn beste vriend James. De drie zijn zo vaak mogelijk in elkaars gezelschap. Tot iemand op school Ellen erop wijst dat Link en James wel eens een stel zouden kunnen zijn. Ellen is helemaal in de war. Een tijdje later heeft Link een vriendin en gaat Ellen met James. Maar daarmee is de verwarring lang niet voorbij. De houding van de veeleisende, druk bezette ouders van Link en Ellen maakt het allemaal nog minder eenvoudig. Een prachtig geschreven verhaal over verschillende soorten liefde, en over de verwarring van de adolescentie waarin seksualiteit niet zomaar op te delen is in homo en hetero.

Annie van Gansewinkel – Eén meisje, twee jongens
2005 10+

Mo is verliefd op Axel, met wie ze al haar hele leven bevriend is. Axel blijkt ook verliefd te zijn, maar Axel is verliefd op David!

Anne van Golen – Eenzame strijd
2006

Gesprekken met reformatorische homoseksuele jongeren.

Linda de Haan en Stern Nijland – Koning en koning
2000

Prentenboek. Over kroonprins die maar geen vrouw kan vinden en voor altijd gelukkig wordt met een andere prins.

Mariette Hermans en Veroon Vermeer – 100 vragen over homoseksualiteit
2004 Website: allesovergay.nl

100vragenDit boekje is geschreven voor homoseksuele jongeren en iedereen in hun omgeving. Het bevat de antwoorden op de 100 meest gestelde vragen rond homoseksualiteit. ‘Wat is homoseksualiteit’, ‘hoeveel mensen zijn homo of lesbisch’, ‘hoe kunnen lesbische vrouwen veilig vrijen’ zijn een paar van de vragen die beantwoord worden.

Christophe Honoré – De kwestie Leo
2001

De jonge Marcel accepteert niet dat er gezwegen wordt over zijn broer Leo die aan aids is gestorven. Liefdevol geschreven jeugdboek.

Frans van Houwelingen – De witte kiezel
2000 15+

Voor christelijke jongeren die worstelen met hun homofiele geaardheid in een streng gelovig milieu (Nederland) Rombout (16) is een sportieve havoleerling die warme gevoelens krijgt voor een ploeggenoot in het voetbalteam. De bijbel, zijn ouders, verliefdheid, homofiel zijn, het wordt Rombout te veel. Uiteindelijk blijkt dat ouders noch vrienden hem vanwege zijn ‘homofiele’ gevoelens laten vallen.

alsjijkonkruipeninmijnhuidStipo Jelec – Als jij kon kruipen in mijn huid
2006 16+

Een ontroerende Bildungsroman over puberliefde en de vele manieren van liefhebben. Tussen de benauwende muren van een internaat, tegen het decor van de laatste Balkanoorlog, verlangen vier jongens en een meisje naar een meeslepend en onbezorgd leven en gaan op zoek naar zichzelf, naar de liefde en het doel van hun bestaan.

Raoul de Jong – Het leven is verschrikkuluk
2005 16+

Raoul is geslaagd voor zijn eindexamen en begint aan het jaar dat hij als symbolisch ziet voor de rest van zijn leven. Groots en meeslepend moet het zijn, want dat wordt zijn leven. Maar het loopt anders dan hij dacht. Hij wordt afgewezen voor de filmacademie, zijn moeder zet hem het huis uit, zijn tante kan hem niet langer opvangen, de boetes en aanmaningen stromen binnen. Hoe moet hij dit jaar tot een goed einde brengen? Gelukkig komen er ook nog Leuke Jongens op zijn pad.
Raoul de Jong (1984) schreef o.a. ook Stinknegers (2004),over zijn reis door Afrika en It’s amaaazing (2006), over zijn tijd in New York, waar hij zijn grote liefde leerde kennen: Gianluca.

Sara Kadefors – Sandor / Ida
2003 13+

Twee tegenpolen kampen met hun puberteit: zij is knap en populair, hij een nobody. Zij woont in Stockholm, hij in een achterlijk dorp. Zij heeft eindeloze babbels met vriendinnen, hij wijdt zijn tijd aan het dansen. Zij heeft genoeg van seks, hij heeft nooit seks gehad. Zij wordt voor bimbo uitgescholden, hij voor vuile flikker.

Imad El Kaka en Hatice Kursun – Mijn geloof en mijn geluk
2002

Islamitische meiden en jongens over hun homoseksuele gevoelens. Indrukwekkend, ontroerend boek waarin 24 islamitische jongeren uit Nederland en Vlaanderen aan het woord komen. Ze vertellen openhartig over hun gevoelens, de dilemma’s waar ze voor staan/hebben gestaan en de hartverscheurende keuzes die ze hebben moeten maken. Voor veel van hen blijft het kiezen voor hun geaardheid levenslang in tegenspraak met de wil een goede moslim te zijn.

Henk van Kerkwijk – Het vuile mes
2000

Ebel is leerling-chirurgijn op de vloot. Hij wordt verliefd op scheepsjongen Dirk. Levensgevaarlijk in de zeventiende eeuw.

Anton van der Kolk – Het moet over liefde gaan
2006 13+

Ingemar wil schrijven over de liefde, maar daar weet hij nog niet zoveel van. Dimitri, de jonge vlotte homoseksuele hoofdredacteur van de schoolkrant en Yvonne, het populairste meisje van school, laten Ingemar zien dat liefde vele gezichten heeft.

Susanne Koster – Macho’s en mietjes
2000

Jeugdboek over Stefan, die niet van voetballen maar wel van zijn vriend Danilo houdt.

Nicole Kristal & Mike Szymanski – The bisexual guide to the universe: quips, tips, and lists for those who go both ways

Boeken over/voor/door biseksuelen zijn er niet veel en jammer genoeg al helemaal niet in het Nederlands. Deze Engelstalige hippe gids is vers van de pers en biedt een schat aan informatie over het leven als bi. Over coming-out, versieren, relaties, maar ook veel over beroemde bi’s (o, Angelina Jolie), bi films, TV, muziek en veel luchtige testjes. Ook sekstips, internet en de bi in de geschiedenis komen aan bod.
Soms is de toon een beetje erg oppervlakkig, maar het blijft wel een vrolijk en zelfbewust boek, dat een goed tegengif kan zijn voor het eeuwige ‘twee walletjes’, ‘het is maar een fase’ en ander gezeur dat je als bi vaak om je oren krijgt. (Savannah Bay)

Rindert Kromhout & Jan Jutte – Bil en Wil, vrienden voor altijd
Kleuters, Prentenboek

Bil en Wil zijn grote vrienden, maar langgeleden waren ze dat nog niet. ‘Toen was ik alleen,’ zegt Bill, ‘want ik wist nog niet dat jij bestond. Ik hoopte wel dat je zou bestaan, maar ik wist het niet zeker.’ ‘En toen zagen we elkaar en werden we vrienden,’ zegt Wil. Bil knikt. Een nieuw, glashelder Bil en Wil verhaal, waaruit blijkt dat ware vriendschap nooit verdwijnt, ook niet als je elkaar uit het oog verliest.

Tom Lanoye – Kartonnen dozen
2002 14+

Prachtig coming-of-age verhaal van de jonge Tom. Liefdevol en ontroerend.

Guurtje Leguijt – Dat overkomt mij niet
2005 13+

Hoewel Jeroen en Luuc dikke vrienden zijn, verandert er iets als Jeroen verliefd wordt op klasgenootje Jis: Luuc heeft immers ook een oogje op haar. Sven, Luucs oom, is net verhuisd en kan hulp gebruiken bij het inrichten van zijn huis. Sven stimuleert Jeroen om uit zijn schulp te komen en Luuc geen kans te geven bij Jis. Maar als Jeroen op een namiddag alleen bij Sven is, toont Sven dat Jeroen hem opwindt.

gebrTed van Lieshout – Gebr.
13+

Ontroerend mooi jeugdverhaal over Luuk die in het dagboek van zijn dode broertje Marius leest dat hij (Luuk) homo was, iets wat hij al lang wist. Internationaal bekroond boek.

Benny Lindelauf – Schuilen in een jas
2001 8+

Het jongetje Johannes is erg ziek geweest: er was iets mis met zijn bloed. Na maanden in het ziekenhuis is hij beter en kan hij naar huis, naar zijn vaders Herman en Pieter. Toch is Johannes nog erg bang, dat de ziekte weer terugkomt. Gewoon verder gaan als vroeger is niet makkelijk.

Hakan Lindquist – Ik heb een broer gehad
1996

Het verhaal van een jongen, Jonas van 14, die zijn broer Paul nooit gekend heeft. Paul stierf door een ongeluk, nog voor Jonas geboren was. Maar nu gaat Jonas zich vragen stellen: hoe was Paul echt, lijk ik op hem, hoe is hij gestorven? Dit spannende boek laat echt een boeiende zoektocht zien, temeer als Jonas Paul’s liefdesbrieven vindt.

Micha Meinderts – Cadans
2008 15+

cadans-leveledIk ben veertien. En ik vind jongens leuker dan meisjes.
Tot die conclusie komt Arthur Hartman op de dag dat hij zijn beste vriend kust. Een autoritaire vader, een broer met losse handjes en de verstikkende atmosfeer van de provinciestad, maken het hem onmogelijk om voor zijn gevoelens uit te komen. In zijn poging om ze geheim te houden, kwetst hij zowel zichzelf als anderen…
Terwijl zijn leeftijdgenoten hun haar laten groeien en zich vermaken met drinken en feesten, kiest Arthur een totaal andere richting, in de hoop zijn leven weer op de rails te krijgen.
Een verhaal over opgroeien en vriendschap, liefde en verraad, over verandering… Kun je worden wie je wil of moet je je overgeven aan de grillen van het lot?

Lorna Minkman – Jongensdroom

Een prachtige jeugdroman over een belangrijk en nog niet vaak beschreven onderwerp: genderdysforie bij jongeren.
David verhuist midden in het schooljaar naar een dorp aan zee. Na de herfstvakantie start hij in de havo-eindexamenklas. Sinds zijn veertiende gaat David als jongen door het leven, hoewel hij nog steeds het lichaam heeft van een meisje. Hij is geobsedeerd door een gespierd mannelijk lichaam. Voordat de school begint, heeft hij de sportschool al gevon-den. Daar komt hij Tess tegen, die bij hem in de klas blijkt te zitten. David intrigeert haar en Tess zorgt ervoor dat hij bij de groep komt die, onder leiding van Menno, het eindexamenfeest voorbereidt. Tess wordt verliefd op David, maar blijft ze dat ook als hij vertelt dat hij als meisje is geboren? En hoe reageert Menno, die ook op Tess verliefd is, als zijn beste vriend geen jongen blijkt te zijn?

Bart Moeyaert – Broere
2002 met CD 12+

In 31 verhaaltjes vertelt Bart Moeyaert over een jochie (ver voor zijn coming-out) en zijn 6 grotere broers, de oudste, de stilste, de echtste, de liefste, de verste en de snelste genoemd – Over kinderlijke verwondering, kattekwaad, kinderangsten, het fenomeen ‘meisje’ (voor de 7 jongens knap fascinerend), over de liefde voor moeder en vader: het leven van zeven ‘broere’ in een gezellig, druk Vlaams gezin.

Bart Moeyaert – Dani Bennoni
2004

Zomer 1939. De kleine tengere Bing mist zijn grote broer die gemobiliseerd is. Hij wil dat voetbalheld Dani Bennoni hem leert voetballen. Hij verzint een list.

Erwin Mortier – Mijn tweede huid
2003 16+

Het opgroeien van het jongetje Anton. Ontroerend boekje.

Marie-Aude Murail – O, boy!
2005 13+

Jeugdroman over twee weeskinderen die samen op zoek gaan naar familie die hen wil adopteren. Ze vinden een halfbroer, de chaotische, onverantwoordelijke Bart, die homo is. Ze mogen elkaar allemaal niet. O boy!

Joyce Carol Oates – Sexy
2006 13+

sexy-leveledVerlegen Darren, 16 jaar, is de ster van het school zwemteam. Zijn hormonen spelen op en hij merkt ontsteld dat meisjes hem leuk vinden, vrouwen ook, erger nog: mannen ook! Als een leraar beschuldigd wordt van seksueel misbruik, wordt Darren bevangen door twijfel; wat is er eigenlijk gebeurd na de zwemtraining, toen Darren met meneer Tracy mee naar huis reed? Is er wel iets gebeurd? Is Darren sterk genoeg om meneer Tracy van blaam te zuiveren? Ondertussen leidt Darrens onzekerheid, ook inzake seksualiteit, er toe dat hij een lonkende homo jongen in elkaar slaat.

Marieke Otten – Gewoon Wouter
2004 Jeugdroman (AVI6) 14+

Wouter is vijftien jaar en nog nooit echt verliefd geweest. Dan doet hij mee met het schooltoneel. Daar ontmoet hij Thijs, een heel knappe jongen. Wouter vindt Thijs steeds leuker. Hij raakt in de war. Is hij verliefd op Thijs? Of vindt hij meisjes leuker? Met zijn klasgenootje Janna kan hij goed praten en ook erg lachten. Wouter vertelt niemand over zij gevoelens voor Thijs. Hij wil niet anders zijn dan de andere leerlingen. Ook is hij bang om gepest te worden. Maar dan komen een paar klasgenoten achter Wouters geheim.

janmijnvriend-leveledPeter Pohl – Jan, mijn vriend

Ondanks de vele mysteries rond Jan die een open vriendschap eigenlijk in de weg staan, hebben Krille en hij een bijzondere, heel hechte band.Als Jan verdwijnt, en Krille door de politie wordt ondervraagd, beseft hij dat zijn vriendschap met Jan was uitgegroeid tot liefde.

Aline Sax – Wij twee jongens
Antwerpen – New York 15+

West-Vlaanderen, 1910. Adriaan staat op het punt om met zijn familie naar Amerika te emigreren. Door omstandigheden is hij de enige die daadwerkelijk aankomt in New York. Gelukkig neemt Jack hem onder zijn hoede. Een realistisch relaas over de emigratie naar Amerika en over een langzaam ontluikende liefde.

Anneke Scholtens – Hij was mijn vriend
2002 14+

Abel die eens Barts beste vriend was en die ook verliefd op hem was, is dood. Het verleden komt in flarden langs.

Do van Ranst – Boomhuttentijd
2003 (over zelfdoding)

Heel plotseling is Thomas er niet meer, hij sprong van een brug en niemand weet waarom. Iedereen in huis gaat op een andere manier met dat verlies om. Vader werkt achter in de tuin de waarheid weg. Tim is nog maar zes en probeert het te begrijpen. En Lies, zijn zusje zoekt en vindt de waarheid, want zij sprak met Robin zijn aller allerbeste vriend. Thomas was verliefd op Robin.

Edith Schreiber-Wicke & Carola Holland – Twee pappa’s voor Tango
2007

In het Central Park in de Amerikaanse stad New York is een dierentuin. En in die dierentuin wonen een heleboel pinguïns. Twee van die pinguïns, Roy en Silo, zijn altijd samen. Ze trekken zich niets aan van de vrouwtjespinguïns, maar ze bouwen samen een nest. Twee mannetjespinguïns kunnen natuurlijk samen geen kindertjes krijgen. Daarom stoppen de oppassers op een dag gewoon een ei in het nest van Roy en Silo en wachten af wat er gebeurt. Lief prentenvoorleesboek

Carry Slee – Confetti conflict
1993 8+

De vader van Mark krijgt een vriend.

Carry Slee – Paniek
13+

Jorrit ontdekt het grote geheim van zijn beste vriend Ruben en belooft om het aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij toch zijn mond voorbij praat. Jeugdboek, bekroond door de Jonge Jury.

Carry Slee – Timboektoe Rules
2005 13+

Isa, Kars en hun vrienden bouwen het eilandje in de rivier bij camping Timboektoe om tot Love Island. Brian is er met zijn hoofd niet bij: hij heeft ontdekt dat hij verliefd is op Jules. Is hij homo? Hoe kan hij zijn vriend nu nog onder ogen komen? Jules heeft niets in de gaten, want hij maakt zich zorgen over zijn vader die alcoholist is.

nooitgaatditoverAndré Sollie – Nooit gaat dit over
2005 15+

Jeugdboek. Gino en Pim ontdekken de liefde en elkaar.

Arnold Spauwen – De jongensjongen
2004 16+

Schrijnend verhaal over de liefde tussen een homo en een heterojongen die een geschiedenis van misbruik heeft.

Andreas Steinhöfel – Het midden van de wereld
2005 15+

Phil (17 jaar, vader onbekend) woont met zijn jonge Amerikaanse moeder Glass en zijn tweelingzus in een wat vervallen landhuis, met uitzicht op een bekrompen Duits stadje. Het trio krijgt aparte figuren over de vloer, veelal minnaars van Glass. Over zijn vader wil Phil heimelijk wel meer weten, evenals over de liefde en over vriendschap. Want zijn hartverscheurende verliefdheid op populaire zwartharige klasgenoot en hardloper Nicholas: wat moet hij daarmee?

Elizabeth Stone – Dagboeken van een overleden leerling
2004

Op een ochtend wordt bij Elizabeth Stone een grote doos bezorgd. Het pakket bevat tien jaar aan persoonlijke dagboeken en een brief van haar oud-leerling Vincent. Vincent ontdekt op jonge leeftijd dat hij homoseksueel is. Na zijn schooltijd vertrekt hij naar San Francisco. Het is de tijd van de eerste aids-slachtoffers. Hoewel hij veel vrienden verliest leeft hij ongeremd verder. Een aangrijpend verhaal.

William Sutcliffe – Verkeerde vrienden

verkeerdevrienden-leveledDe tien jaar oude Ben woont met zijn familie in een doorsneestraat in Noord Londen. Zijn beste vriend is Olly en sinds Ben zich kan herinneren, doen ze alles samen. Op een intens saaie zondagmiddag ontmoet Ben een nieuwe jongen, Carl. De komst van Carl verstoort het rustige en gelukkige gezinsleven. Carl is namelijk gek en schrikt nergens voor terug. Ben ziet wel in dat het niet goed is maar voelt zich toch aangetrokken tot Carl. Het wordt steeds gewelddadiger en gevaarlijker hoe gaat dat aflopen.

Luc van Tolhuyzen – Een schaduw voor twee
1999
 

Andreas en Nick: gezworen vrienden in de eindexamenklas. Tot Nicks vader, beschuldigd van moord, in de bajes belandt. Nick begint aan zijn vader te twijfelen, maar als Andreas hetzelfde zegt, krijgen de twee ruzie. Nadat klasgenoot Bart in het verkeer omkomt ziet Andreas een huilende jongen op de begrafenis: Jens. Bart, homo in het geniep, en Nicks vader in de cel: er blijkt een verband te zijn.

Luc van Tolhuyzen – De watervalvogel
14+

We schrijven eind jaren vijftig. Serge wordt door zijn ouders naar de kust gestuurd voor de behandeling van zijn spierziekte. Serge gaat zich geleidelijk thuis voelen aan zee, tot een foto en de vervanger van de zwemtherapie de rust komen verstoren. Serge ontdekt dat hij niet op meisjes valt. Gelukkig is er Tony, een echte vriend.

Johan Vandevelde – Jaspers vlinders
2006 15+

jaspersvlinders-leveledOp de eerste dag op zijn nieuwe school maakt brugklasser Jasper (12) nieuwe vrienden, maar ook een paar fikse vijanden: dat belooft een bewogen jaar te worden. En dan is er klasgenoot Roderik die meteen indruk op hem maakt – Beetje bij beetje ontstaat tussen beide jongens een bijzondere vriendschap. Jasper ontdekt dat je met gevoelens niet kunt sollen, en dat je je vooral niet moet laten vastpinnen.

Katrien Vandewoude – De jurk van Jan
6+

Al na 8 maanden leesonderwijs kunnen beginnende lezers dit boek samen met iemand anders lezen. In de winkel ziet Fien haar nieuwe buurman Jan. Hij koopt een jurk. Voor wie? Fien hoort dat hij geen dochter, vrouw of vriendin heeft. Ze piekert zich suf. Kocht Jan de jurk voor zichzelf?

bluegrassliefdeEdward van de Vendel – De dagen van de Bluegrassliefde
1999 15+

Prachtig verhaal over de eerste jongensliefde van Tycho tijdens een voetbalkamp in Amerika.

Edward van den Vendel – Ons derde lichaam
2006 15+

Vervolg op Dagen van de Bluegrassliefde. Tycho woont inmiddels op kamers en gaat naar de Schrijfacademie. Hij trekt veel op met zangeres Vonda, maar kan zijn eerste liefde Oliver niet vergeten. Gelukkig denkt Oliver ook nog aan hem. Mooi jeugdroman met het songfestival als achtergrond.

Elly de Vries – Niets zeggen (Mik / Kim)
10+

Op de basisschool is Mik geslagen door Thomas, die Mik een mietje vindt, en nu blijkt Thomas naar dezelfde middelbare school te gaan als Mik! Meike is verliefd op Mik, omdat hij zachtaardiger is dan veel jongens. Als zij Mik wil zeggen dat ze verliefd is, vertelt hij haar zijn geheim: Mik heeft het lichaam van een jongen, maar voelt zich Kim, een meisje.

Floortje Zwigtman – Kersenbloed Novelle 

Een mooie novelle over de jeugd van Vincent, die we kennen als de geliefde van Adrian uit de populaire romans Schijnbewegingen en Tegenspel. Vincent komt als eerstejaars op een negentiende-eeuwse Engelse kostschool terecht, waar vreemde dingen blijken te gebeuren. Langzaam ontdekt Vincent de geschreven én ongeschreven regels van de school, en daarbij ook zijn eigen gevoelens voor bepaalde jongens uit zijn klas…

Floortje Zwigtman – Schijnbewegingen
15+

schijnbewegingen-leveledHet jaar is 1894. De homoseksuele zestienjarige Adrian heeft een vervelend baantje in een herenmodezaak. Als hij op straat komt te staan gaat hij tijdens een zwerftocht door Londen op zoek naar zijn dromen: de Grote Liefde en het Grote Geld. Hij verdient zijn geld als schandknaap en komt er al snel achter dat aan alle dromen een prijskaartje hangt. Schijnbewegingen geeft een prachtig beeld van het Victoriaanse Londen en de zoektocht naar en het verlies van liefde. Erg vlot en met humor geschreven.

Floortje Zwigtman – Tegenspel
2007 15+

Het tweede deel: Na een lange zoektocht heeft de jonge Adrian een vriend gevonden. Zijn allereerste Grote Liefde is kunstschilder Vincent, lief, verlegen en rijk, en smoorverliefd op Adrian. Maar als de geheimen van Oscar Wilde en zijn vrienden tijdens een sensationele rechtszaak openbaar worden, krijgen vele vriendschappen het zwaar, ook de liefde van Adrian en Vincent. Kan Vincent wel houden van een jongen met zo’n duister verleden als Adrian?

Terug naar ↑ boven

Gay Boekhandels

Terug naar ↑ boven

Advertenties